måndag 19 oktober 2015

Videoklipp

Förra veckan så hade vi filmat en intervju om Zlatan och hans intervjuare som också pratar skånska.

Vi ber om ursäkt men vi har haft tekniska problem med att få klippet till datorn med det är löst nu.

Notera: Detta filmklipp var filmat bara på skoj, ta inte detta seriöst, särskilt ni som gillar Zlatan...

Geografiska områden i Skåne

Hejsan!


Det här är tyvärr vårt näst sista inlägg och det tycker vi är lite tråkigt. Det har varit en rolig tid att skriva denna blogg och det har varit väldigt lärorikt, vi hoppas att ni har lärt er lika mycket fakta om Skåne som vi har gjort!

Idag hade vi tänkt berätta lite om de geografiska områdena i Skåne:
Skåne är en av Sveriges sydligaste landskap och har en yta på cirka 10393 kvadratkilometer och gränsar till Halland och Småland. Tillsammans med de danska öarna Ljälland, Lolland, Falster, Mön och Bornholm så utgör Skåne den traditionella öresundregionen.

Den skånska dialekten sticker ut lite mer än från andra dialekter, (det låter mer annorlunda när en person från Skåne pratar än när en från t,ex Uppsala pratar). Det beror på att  Skåne en gång i tiden tillhörde Danmark.
skånska tals framförallt i Skåne men också i södra Halland, västra Blekinge och i södra Småland. Man skulle också kunna säga att skånska talas från Båstad ner till Trelleborg och Ystad, men man talar även skånska i den danska staden Bornholm.
Andra dialekter i Sydsverige såsom blekingska, småländska och sydlig holländska är släkt med dialekten i Skåne och de alla brukar traditionellt räknas till sydsvenska mål.

En gång i tiden var Skåne landskapet ett eget rike och hade därför ett eget språk som då var skånskan. när Skåne sedan blev en del av det danska riket under 800-talet så behöll de deras språk, det fanns nämligen inte något odelat danskt språk på den tiden, utan riksdanska kom nämligen mellan 1500-1600 talet. Därför skulle man inte kunna kalla skånskan för en dansk dialekt för att det danska skriftspråket hade precis godtagits när Skåne år 1658 övergick från Danmark till Sverige. Man skulle heller inte kunna kalla den skånska dialekten för en svensk dialekt, den skånska dialekten skulle lika lite kallas för en svensk dialekt som en dansk dialekt.
enligt den stora svenska språkforskaren Adold Noreen som då levde på 1800-talet borde denna dialekt kallas för sydskandinaviska.

 det var allt för denna gång, nästa inlägg kommer att bli ett lite videoklipp som vi hoppas ni kommer tycka om!
Mvh/ Matilda, Aya, Emmah och Mariam


sista inlägget

tja tja bloggen Nadalu här är igen och det här är sista inlägget och det är en film som vi har gjort om Göteborgskan här är en länk 


torsdag 15 oktober 2015

Geografiskt område Göteborg

Tjena! Idag är den sista bloggdagen och nu ska vi blogga om dialektområdet som Göteborg tillhör

Göteborg ligger i Västra Götaland. I Västra Götaland så pratar inte alla göteborgska. Det talas göteborgska med inslag av andra dialekter också som till exempel östgötska som pratas i Linköping, då kan man märka vissa blandningar av dessa två dialekter. Det går också att hitta skånska blandningar i södra delen av länet, ner mot just Malmö. 

Göteborg ingår i dialektområdet Götamål som ligger i sydvästra Sverige. Den största delen  av området ligger i Västra Götaland men dialekten talas även i Dalsland, Östergötland och i norra Småland. Värmländska kan också ingå i Götamålets område.

Glenn 

Göteborg-dialektområde

Tja, tja bloggen!
Nu har vi kommit till det sista inlägget där vi ska berätta om vilket dialektområde Göteborg hör till. 

Göteborg ingår i dialektområdet götamål som ligger i sydvästra Sverige. Områdets centrum ligger i Västergötland men även i de sydvästra delarna av Östergötland, i Dalsland och norra Halland och Småland och i Bohuslän talar man götamål. Ibland räknas även den värmländska dialekten in i kategorin.

Göteborgska är alltså en form av götamål. Vi hade tänkt att skriva om hur götamål skiljer sig från ställe till ställe inom dialektområdet, men vi hittade tyvärr ingen fakta om det. Istället ska vi skriva om dialektens särdrag.

Det som är speciellt för götamål är för det första Götaregeln. Regeln innebär att R uttalas olika inom vissa dialekter beroende på var r:et eller r:en sitter i ordet. Antingen med tungroten eller med tungspetsen. Detta är väldigt karaktäristiskt för just götamål, alltså att r:en uttalas olika. Som vi sa i ett tidigare inlägg så uttalas r:en i början av orden med tungroten och i slutet av orden med tungspetsen. Andra saker som utmärker dialekten är vokalsänkning, bestämd form i plural t.ex. blir fötterna föttera, det blir -a i slutet istället för -na. 
Man delar in svenskan i sex stora dialektområden: Norrländska mål, sveamål, götamål, sydsvenskan mål, gotländska mål och östländska mål (Finland). Indelningen baseras på att det inom varje områden finns många likheter som skiljer områdena åt.Västgötskan som är den dialekten man pratar i Västergötland ingår i götamålet som man pratar i södra Västsverige. Västgötskan är ett samlingsnamn för alla olika dialekter som pratas i Västergötland. Göteborgska pratas i Göteborg och andra dialekter av göteborgskan prats i resten av Västergötland. 
Mvh Mathias, Johan, Diana, David

 

Kända personer som talar skånska

HejHej bloggen!

Detta är vårt näst sista inlägg och idag hade vi tänkt skriva om några kända personer som bor eller kommer från Skåne eller talar Skånska.
Några kända personer är till exempel Timbuktu, Zlatan Ibrahimovic, Eric Saade, Carl Edward Persson och Hasse Andersson.

1. Timbuktu: Timbuktu är en känd hip-hop artist samt en programledare av amerikansk börd, och är född den 11 januari 1975 i Lund och just nu är han cirka 40 år gammal. Han har bl.a. gjort/sjungit låtarna "inte stor nog" och "alla vill till himmelen". Egentligen heter han Jason Michael Robinson Bosak Diakite men fick sitt artistnamn från Timbuktu i Mali, ett land där hans fars släkt har rötter.

2. Carl Edvard Persson: Carl Edvard Persson var en känd skidåkare, en sångare samt en känd filmskådespelare. Carl Edvard Persson var en av Sveriges mest folkkära filmskådespelare, som i film efter film spelade en munter och godmodig skåning. Han är född år 1888 i Malmö men han dog den 19 september 1957 i Jonstorp, i Höganäs kommun.

3. Zlatan Ibrahimovic: Zlatan Ibrahimovic är född den 3 oktober 1981 i  Västra Skrävlinge församling i Malmö och är 34 år gammal. Han är en känd svensk fotbollsspelare genom tiderna och anses vara Sveriges bäste fotbollsspelare. Han har spelat för ett flertal klubbar i olika länder och sedan sommaren 2012 spelar han för den franska klubben Paris saint- Germain i Ligue 1. Sedan 2001 är han en del av det svenska fotbollslaget, där han är den främste målgöraren genom tiderna.
Timbuktu på Grammisgalan 2013.jpg    Zlatan Ibrahimović-2.jpg   Bildresultat för carl edvard persson

Det var allt för denna gång, vi ses! / Matilda, Aya, Emmah och Mariam

Kändisar i Göteborg

Hallå, hallå! Idag ska vi prata om göteborgsk talande kändisar.

Glenn Hysèn, Lasse Kronèr,P.G Gyllenhammar och Håkan Hellström är fyra typiska göteborgare som man kanske tänker på allra först när man hör ordet göteborgska. Alla fyra pratar mer eller mindre med dialekt.
Göteborg har väldigt många komiker, och det är kanske delvis därför man anser att göteborgare alltid är så glada. Exempel på komiker är Per Andersson, Claes Malmberg och Björn Gustavsson.

Per Andersson är både komiker och skådespelare och växte upp i centralorten Mölndal, som tillhör Göteborg. Han är 38 år och har varit med i många olika underhållningsprogram, bl.a. Parlamentet och Time Out.

Claes Malmberg är också komiker och skådespelare. Han är 54 år gammal och har varit med i ett antal tv produktioner, t.ex. Lotta på Bråkmakargatan och Kalle Blomqvist. Han har även varit med i melodifestivalen med låten " En riktig jävla schlager"

Håkan Hellström är en av Sveriges kändaste popsångare och skriver alla sina låtar själv. Han är 41 och har vunnit massor med priser, t.ex. rockbjörnen och Årets göteborgare. Håkan växte upp tillsammans med sina föräldrar och sin äldre bror i västra Frölunda. Kändaste låten är "känn ingen sorg för mig Göteborg" som det till och med gjorts en film till.

P.G Gyllenhammar är en politiker och näringslivsprofil. Han har även varit verkställande direktör i AB Volvo och styrelseordförande i Investment AB Kinnvik. P.G var under flera år framröstad till Sveriges populäraste person.

Glenn Hysèn är en av de kändaste Göteborgarna. Han var under sin karriär proffesionell fotbollsspelare i IFK Göteborg och var en av Sveriges största spelare under 1980 talet. Han har även vunnit Guldbollen som Sveriges bästa fotbollsspelare två gånger. Under sin tid i IFK Göteborg vann han UEFA cupen två gånger och blivit svenskmästare tre gånger. Nu för tiden är han både tränare och expertkommentator.
  
 

Geografiskt område

Det gröna på kartan är Götamålets område.

Götamål är en av de sex svenska dialekt områden. Det ligger i södra Sverige. Områdets centrum ligger i Västergötland. Dalsland, norra Halland, norra Småland och delar av Jönköpings län samt sydvästra Östergötland, hör också till dialektens område.

Göteborgska pratas sedan i ett mindre område inom götamålets område. Dialekten pratas främst i Göteborg och området kring Göteborg.

Det fanns inte så mycket fakta att hitta.
//MASK


Kända personer från Göteborg


Glenn Hysén är en före detta professionell fotbollsspelare men nu mera en expertkommentator och fotbollstränare. Han är född i Göteborg år 1959 så han har en väldigt grov dialekt. När man hör han i tv så hör man verkligen att hans dialekt sticker ut. Han betonar R:en extra mycket och så avslutar han meningarna med en ljus ton. 

Glenn Strömberg har också varit en professionell fotbollsspelare men nu mera expertkommentator för TV4. Han är född 1960 i Göteborg, Hisingen. Han gör precis som Hysén och betonar R:en extra mycket och avslutar meningarna väldigt ljust. År 1983 så flyttade han till Italien och blev proffs där och stannade i 11 år. 

Typiska ortsnamn

Det finns många ortsnamn i Västergötland som slutar på "red" t.ex. Horred och Ullared. det finns även en del ortsnamn som slutar på dal, t.ex. Rydal och Mölndal. det är oftast så att beroende på hur man beskriver orten/bebyggelsen, det är så ortsnamnet uppkallar sig. t.ex -by (Karaby), -hem (Varnhem) och -torp (Broddetorp). Det finns även ortsnamn som slutar på endelsen -Skövde, -Åtaka och -Tak.





 MVH Mathias, Johan, David och Diana

måndag 12 oktober 2015

Typiska ortsnamn


Hejhej igen!! 
Idag hade vi tänkt att prata lite om några typiska ortsnamn i Skåne.

När det handlar om skånska ortsnamn finns det många olika namn, som till att börja med kanske inte har något gemensamt, men skulle man titta närmare på t.ex vägskyltarna så hittar man vissa gemensamma drag. Det man gör är att man kollar på vad ortsnamnet slutar på. Utifrån vad dom slutar på såsom -by, -stad, -hög, -löv och -torp så kan man lätt föra samman ortsnamnen i olika grupper.
Vissa ortsnamn kan vara äldre än andra och det beror på att människor började bo och bygga på olika ställen i Skåne vid olika tillfällen och under vissa år tal.

-LÖV:

Några av de äldsta ortsnamnen i Skåne slutar på löv. Olika ortsnamn som slutar på löv var vanliga mellan ungefär 200 e.kr fram till vikingatiden. Exempel på flera lövnamn: Odarslöv, Glumslös, Burlöv, Ballingslöv. från början hette inte efterleden -löv utan-lev och har med såväl danskans "levne" som med engelskans "leave" att göra. Ortsnamn som slutar på -löv har alltså något med verbet "lämna" att göra, kanske att man lämnade över en gård till någon annan.

 det som föregår -löv i ortnamnen är oftast egennamn i t,ex odarslöv så är mansnamnet Ottar som under tidens gång förvandlats till Odar. Namnen som slutar på -löv är oftast vanliga i västra Sverige.

-BY:

Ändelsen -by finns i ortsnamn som till en stor del är från vikingatiden även om man fortfarande idag döper områden till namn som har -by i sig. Vad ordet -by betyder vet man inte riktigt troligen åsyftar det en gård eller en samling av flera gårdar, som ju bildar en by. Exempel på ortsnamn som slutar på  -by är t,ex Broby, Dalby och Sandby.
Förleden i ortnamnen som slutar på  -by har ofta något med ett naturligt fenomen att göra. Till exempel förleden dal som ingår i namnet Dalby syftar just till en Dal. Förleden sand i namnet Sandby syftar just som det namnet säger, sand.

-TORP:

En mycket vanlig ändelse på skånska ortsnamn är de som slutar på -torp, dit hör även de orter som slutar på -arp och -erup. Torp betyder nybygge och de orter som slutar på -torp eller -arp är vanliga i hela skåne. De äldsta typerna av torp namnen började att användas ungefär under vikingatiden, ungefär från 800-talet. människorna fortsatte att använda sig av -torp ändelsen, när de namngav t,ex ett nytt område ända fram till 1300- talet.
Många gånger är förleden i torp namnen ett kristet förnamn som Jonstorp och Påstorp. Förleden Jon kommer ursprungligen ifrån namnet Johannes varifrån det har utvecklats till Jon, på samma sätt har Pål utvecklats från Paulus.

Det var allt för oss idag, hoppas ni har lärt er något om de skånska ortsnamnen! 
/Mvh, Aya, Matilda, Emmah och Mariam.

Västgötska kändisar

  • Robert Gustafsson, född 20 december 1964. i Katrineholm, är en svensk skådespelare och komiker. 2006 utsågs han till världens roligaste man i SVT:s program Folktoppen av det svenska folket. Han bor i stockholmsförorten Mälarhöjden. Han har varit med i många filmer, sketcher och program. Tex i Hundraåringen och Parlamentet.


  • Glenn Hysén, född 30 oktober 1959 i  Biskopsgården i Göteborg. Han är en svensk före detta professionell fotbollsspelare. Han var mittback och lagkapten i landslaget och är numera expertkommentator och fotbollstränare.Hysén är med sammanlagt 68 landskampen och två vunna guldbollar en av Sveriges största spelare under 1980-talet. Förutom lagkapten i landslaget var han också en del av det IFK Göteborg som under 1980-talet dominerade svensk fotboll.


  • Ingvar Oldsberg, född 31 mars 1954.Ingvar växte upp i Mölnlycke utanför Göteborg. Han var först sportjournalist och fotbollskommentator. Sedan övergick han till att leda underhållningsprogram i Sveriges Televison. Han har tex varit programledare för På Spåret och varit julvärd för SVT år 2006.


  • Bert Karlsson, född 21 juni 1945 i Götlunda. Bert Willis Karlsson. Han är en svensk entreprenör, förläggare, skivbolagsdirektör, programledare och före detta politiker. Han var också riksdagsledamot 1991–1994, men har därefter inte varit aktiv inom politiken. Bert Karlsson äger och driver nu 13 bolag, tex Jokarjo AB och Budgetgrossisten AB i Skara.


  • Pehr  Gyllenhammar, född 28 april 1935. Är en svensk näringsprofil och politiker. Han är folkpartist. Han var verkställande direktör i AB Volvo från 1971 till 1983 det och bolagets styrelseordförande från 1983 till 1993. Han var 2004 till 2007 styrelseordförande i Investment AB Kinnevik.
// Mathias, Johan, Diana, David

Kända personer som talar göteborgska

Idag handlar det här inslaget om " Kända personer som talar dialekten".
En person som talar göteborgska är Glenn Hysén. Glenn Hysén är född i Göteborg den 30 oktober, 1959. Han är mest känd för att vara före detta professionell fotbollsspelare. Han spelade i Göteborg när han dominerade som mest och var en av Sveriges bästa fotbollsspelare under 1980-talet.

En annan känd person är Leif "Loket" Olsson. Leif Olsson är född i Göteborg den 12 juli, 1942. Han är känd för att vara programledare i TV, sportjournalist och radioprofil. Han är mest känd för att vara före detta programledare i Bingo Lotto.

Håkan Hällström är också en känd som pratar göteborgska. Håkan Hällström är född i Göteborg 2 april, 1974. Håkan är mest känd för sin karriär inom musikindustrin. Han inledde sin karriär i musikbandet Broder Daniel och Honey is Cool innan han debuterade som soloartist år 2000 med albumet "Känn ingen sorg för mig Göteborg" .

Glenn Strömberg. Född i Göteborg 5 januari, 1960. Svensk tidigare fotbollsspelare och numera expertkommentator i Sveriges Television och Viasat.

Det finns säkert många fler att skriva om men vi hade svårt att
hitta några men de blev ett par stycken. Det gick ganska bra, dock så hittade vi inte så mycket fakta om alla men vi blev nöjda.
// MASK

Det skånska området

Idag så tar vi reda på platser i Sverige där man talar mest skånska. Det talas ursprungligen i södra Sverige. Här är en karta som visar vart i Sverige som man pratar skånska: 


Platserna där skånskan talas som mest är städer/orter som slutar på: torp, by, stad, borg och Holm som befinner sig i södra Sverige, men skånska talas inte bara i södra Sverige, det finns många som bor lite överallt i Sverige som talar med en skånsk dialekt.

Det finns också olika underdialekter i skånskan t.ex. i Malmö där det talas malmöitiska som är en annan sorts skånska, det finns inte riktigt en förklaring till varför det här händer, men olika varianter av en dialekt finns oftast i stora städer med dialekten. 








Skrivet av: Dalya, Hamzah, Max, Robin

Typiska ortsnamn

Typiska ortsnamn


Runt om Göteborg så ligger det många små orter. Det typiska slutet på deras ortnamn  är -red. Några exempel är: Åkered, Unnered, Bönered och Stenared. Eftersom att det inte finns så mycket mer att skriva om detta så smyger vi faktiskt in lite på geografiska områden i detta inlägg.

Majorna är en stadsdel i västra Göteborg. Den består av fyra stadsdelar. Är du mer intresserad av dessa så kan du trycka här. Majorna, som blev en del av Göteborg sedan 1868, bestod från början av sju stycken byggnader som kallades för ´´lera´´ långt in på 1900-talet.  De första som bosatte sig här var finska sjömän och estniska soldater, på deras språk betyder koja/litet hus maja. Namnet har sedan ombildats till Majorna. 

Ha det gött 
Glenn

Kännande ord och begrepp//Skånsk dialekt

I skånskan har man såklart en massa andra ord med tanke på de konstiga uttalen man har så idag har vi kollat upp den skånska ordlistan där vi hittade en massa främmande ord som:
abekatt, betyder härmapa och är ett typiskt skånskt ord

Arbejda, betyder arbeta

Bang, används som ordet rädd i skånskan

Balle, betyder skinka,ändhalva

Chokela, betyder choklad vilket man själv kan lista ut med tanke på det skånska uttalet

Dendarrade, används som ett ord för den där

Dampen, har samma betydelse som ordet fuktig

Eda, betyder äta

Ei, ei ett typiskt uttryck och betyder är

Flabb, betyder mun

Flabba, betyder skratta

Gava, betyder gäspa/gapa

Lack, betyder sur(inte smak sur utan känslan sur)

Lojn, används som ordet lögn

Nabo, betyder granne

Ude, betyder ute

Det här var några exempel på skånska ord som används i det skånska samhället. Vi kan dock ha glömt några bra exempel.

Exempel på bra meningar/uttryck
Sautan åsse

Va örlar du nu om?

Ei du rent tönn?

Nu ei jau rikti sylten

Vicken stor ruva du har

Jau blir så lack!

Va jiddrar du nu me?

Ja dei ei de

Typiska stadsdelar

Hejsan!
I dag är tyvärr inte Isabella här men vi (Nora, Linus och Anna) kör på som vanligt ändå. I detta inlägg tänkte vi prata om olika stadsdelar i Göteborg.


Göteborg består av 34 stadsdelar varav en av dem är det kända Majorna. Majorna ligger ganska centralt i västra Göteborg, vid Göta älv. Oscarsleden går genom nordvästra delen och avgränsar hamnen från resten av stadsdelen. Majorna är känd som en väldigt charmig och historisk stadsdel med många gamla byggnader. Det ligger ganska nära city ungefär tio till femton minuter med spårvagn. Här finns massvis med caféer, närbutiker, bagerier och kvarterskrogar, en riktigt mysig stadsdel med en gammal själ.

Centrum som består av bl.a. Kroksslätt, Guldheden, Landala, Vasastaden och Johanneberg ligger vid Göta Älv. Det bor ca 59 000 personer i Centrum vilket gör det till den största stadsdelen folkmässigt. Genom centrum går Avenyn som är Göteborgs paradgata nummer ett. Här finns alltifrån shopping till nöjes och kulturliv, men även en hel del restauranger och caféer Avenyn slutar vid Götaplatsen där statyn av den grekiska havsguden Poseidon står. I centrum ligger även Göteborgs universitet, både nya och gamla Ullevi, Scandinavium och nöjesparken Liseberg.

































Geografiskt område

Tjänare bloggen!! Nadalu är här, och vi ska snacka om geografiska områden. 
Göteborgskan är med i en av dem Svenska dialektområdena, den som göteborgskan är med i heter Götamål. Det ligger i Västergötland. Det finns många olika slags dialekter i Götamål. Göteborgskan är en del av det. Det finns många olika slags dialekter t.ex. Bohuslänska, dalsländska, småländska och mm. Göteborgskan ligger ut mot kusten på väster sida av Sverige, man pratar Göteborgska mest 
i Göteborg. Tack så mycket för ni har kollat till vår blogg. Nästa gång kommer det bli det sista inlägget och då kommer vi göra en videointervju. 
 

söndag 11 oktober 2015

Skånska särdrag

Hej hej bloggen!!

Återigen var alla här idag och det känns skönt att äntligen fått igång det här med bloggen!
Idag har det inte hänt några större problem mer än att vi hade en trög start. Ingen annan än Emmah hade lösenordet så det blev ett litet problem med inloggningen.

I detta blogginlägg hade vi tänkt skriva om Skånska dialektens särdrag, och vi startar med än gång!

Det är lätt att känna igen den skånska dialekten när man hör någon prata skånska. Ett av det vanligaste och tydligaste särdragen är det skorrande R:et. R:et brukar uttalas långt nere i halsen. Man skulle kunna säga att R:et är en sorts blandning av både R och J.
Exempel på sådana ord är:
Forveden (uttalas feurrjveden)= Nyfiken
Hossor (uttalas heussor)= strumpor.

E är också ett typiskt särdrag för den skånska dialekten. Det typiska för E:et är just att den läggs till i början av en mening. U:et i det skånska särdraget brukar oftast uttalas som O, så till exempel när vi i Uppsala säger "hund" så säger de där nere i Skåne "hond". 
I Skåne brukar man oftast undvika att använda hårda konsonanter. Exempel på hårda konsonanter i det skånska särdraget är P,T och K som vi uttalar det här i Uppsala men i det skånska dialekten mjukas de upp och uttalas som B,D och G, till exempel blir ordet gapa, till "gaba"  och ordet hattar till "haddar".

Många skånska vokaler brukar uttalas högre eller mindre såsom diftonger, diftonger menas med att en vokal inrymmer två olika toner. Exempel på några ord med diftonger kan vara när någon t,ex  i Uppsala säger ''blå'' då kan de nere i Skåne uttala ordet för ''blau'', ett till exempel på ett sådant ord kan vara att vi här i Uppsala säger "påg", medan de nere i Skåne säger "pauq", ordet mjukas upp och får en längre ton på grund av att två vokaler binder sig till varandra.

Det här var lite om de skånska särdragen / Aya Matilda Emmah och Mariam


torsdag 8 oktober 2015

Typiska ortsnamn

Tjenare bloggen! Nadalu här igen och vi ska skriva om typiska ortsnamn i Göteborg.
 På 1600 talet var de första som bodde där finska sjömän och estniska soldater. Deras ord för litet hus (koja) var Maja. Och vi svenskar ändrade det sen till Majorna. Hisingen är också en ort som täcker hälften av Göteborgs yta. Den första staden med namnet Göteborg grundades 1603 på Hisingen vid Färjenäs. 

Tack för att ni tittade förbi ses nästa gång. Hejdå!

Skånska ortsnamn av Max,Hamzah,Dalya

Idag har vi kollat upp skånska ortsnamn och då kunde vi se att de flesta orterna hade något sorts av "naturnamn" som t. ex Rosengård, Gualöv och Färlöv. Det var ganska enkelt att se att de olika efterleder i ortnamnen slutade på antingen by, stad,hög, löv, torp och hult. Så för att bilda en skånsk ort så behöver du bara ett smart första namn som slutar på någon av de tidigare nämnda efterlederna.
BY
De ortnamn som slutar på "by" är oftast ortnamn som fanns redan på vikingatiden trots att man fortfarande döper vissa områden med ändelsen "by" än idag. Det är ganska svårt att förklara hur de första namnet bör vara innan by men vi såg ett ganska tydligt mönster då man ofta satte in ett namn på något som beskrev klimatet t. ex Sandby och Dalby.
LÖV
Ortnamn som slutar på löv var populärt ca 200 e.kr till vikingatiden. Från början så hette efterleden "lev" och inte "löv" vilket berodde på att danskans "levne" och engelskans "leave" och varför det berodde på engelskans "leave" var för att "lev" var menat som lämna.
TORP
En annan efterled/ändelse är torp som faktiskt är väldigt vanlig. Till torp hör även "arp" och "erup" till.
Torp har används som ändelse redan innan vikingatiden och har varit aktiv och populär sedan dess.
En ganska viktig sak man bör känna till är att ändelsen torp används för det mesta som ändelse till kristna namn som Johannes då det omvandlas till "Jon" och blir Jontorp.
HULT
Ändelsen hult är för det mesta använd i norra Skåne eftersom att det sedan länge har existerat och hult betyder skog.

Olika ortsnamn

Hela området där götamål talas är väldigt stort. Götamål talas i Västergötland, Dalsland, norra Småland och sydvästra Östergötland . Kändaste staden är självklart Göteborg där de talar göteborgska. 
Vanligt för Dalsland är det att använda -bo i namn för mindre bebyggelser som till exempel 
Borrebo, Järbo, Kabbo, Kollsbo och Rösebo.
Man kan också använda sig för -skog som till exempel Dalskog, Edsleskog, Fröskog, Tisselskog och Torrskog. Sen är -rud också ganska vanligt för Dalsland och Västergötland. 
Rud är en förkortning för röja och röjning som vanligtvis sker i skogsmark. Exempel på det är Björnerud, Dåverud, Kikerud, Skållerud, Upperud, Mellerud och Håverud. 

Typiskt för Västergötland och Dalsland är -landa, som syftar på land. Asklanda, Hålanda, Kilanda och Skepplanda. 
- Torp är också väldigt vanligt och finns nästan överallt där de pratar götamål. Torp betyder "nybygge" och "utflyttargård" och de äldsta av dessa namn är från Vikingatiden och Medeltiden. Exempel är Simonstorp, Snöveltorp. Många torp från nyare tid betecknar hantverkare, som Glasmästartorp, Skomakartorp och Smedstorp. Andra är soldattorp, som Grenadjärtorpet, Knekttorpet och Ryttartorpet. Båtsmanstorpen kunde få namn som Becktorpet, Boglinetorpet, Braxtorpet osv.

De flesta namn kommer från forntiden och har levt kvar.

//MASK

Göteborgskans särdrag!

Hallå, hallå allihopa!
Hoppas ni haft det riktigt gôtt sedan sist. Idag ska vi ta upp hur göteborgskan skiljer sig från andra dialekter.


   Det som först och främst utmärker Göteborgskan är att betoningen på slutet av varje mening går uppåt så att det alltid låter glatt. Det är förmodligen därför de flesta har fått för sig att alla göteborgare är glada och trevliga.
   I ord där det förekommer två eller flera "r" uttalas det första r:et med tungroten och det sista med tungspetsen till exempel i ordet rosor.
   När man uttalar vissa ord tar man bort en eller flera konsonanter tex i ordet skulle som blir "sulle" eftersom de tar bort k:et. 
   De uttalas som "di" t.ex " Di säjer att göteborskan ä så gla dialekt. Men ja ä ju gôrlessen!"
  Många ord som har vokalerna I och Y i sig uttalar man istället som E och Ö och ibland uttalas V i början av ord som OI.
   När göteborgarna pratar kan man också höra att de i vissa ord uttalar tjocka l.


Hoppas att ni har lärt er lite om göteborgskans särdrag idag, nästa gång ska vi prata lite om typiska ortsnamn. Ha det gött!
/Alin










Göteborgska särdrag


Göteborgska förknippas ofta med glädje, det låter väldigt glatt. Det börjar ljust och sedan övergår det till lite mörkare och sedan blir det ljust igen, det är därför det låter glatt. Exempelvis "Äru goo eller?"(Rött = Mörkt, Grönt = Ljust). I Göteborg och städer runt om betonas R:en väldigt mycket. Till exempel "röra". Den göteborgska dialekten är känd för att man ofta byter ut "O" mot "Ö" i vissa ord. Till exempel när de som kommer ifrån Göteborg eller närliggande städer/orter tycker att något är bra så säger de att något är "gött" istället för "gott". Ett väldigt typiskt särdrag för göteborgska är att den sista vokalen i ett ord ofta uttalas längre, ett bra exempel på detta.
Av Glenn







måndag 5 oktober 2015

Dialektens särdrag


Några typiska drag för götamålen:
  • När det förekommer flera R i ett ord uttalas första R:et ofta med tungroten men det sista R:et med tungspetsen, t.ex. som i ”röra”.
  • Vissa konsonater försvinna i orden. T.ex. skulle blir "sulle", tillbaka blir "tebaka".
  • De uttalas ”di”
  • "Tjockt" L uttalas med tungan så brett som möjligt i ord som flicka, blåsa och folk.
  • I många ord ändras Y och I till Ö och E, fisk blir "fesk", kyrka blir "körka" och  nyckel blir "nöckel".
  • Idag skrev vi om dialektens särdrag och vi gick in på länken i kännetecknande ord och uttryck och såg vilka olika särdrag de olika orden och uttrycken hade. 

kända göteborgare

Tja tja! bloggen Nadalu här igen och vi ska snacka om kända göteborgare. Vi kommer ha en lista med kända Göteborgare.

Glenn Hysén är känd för att han är en go fotbollsspelare och han var med och tog brons i champions league. Det hette då UEFA-cupen. 
Glenn Strömberg var också med och vann brons i UEFA-cupen.

Claes Malmberg är en känd komiker och skådespelare från Göteborg.

Håkan Hellström är en känd musiker exempel på en känd låt han har skrivit är Känn ingen sorg för mig Göteborg.

Ingvar Oldsberg är en före detta sportjournalist och programledare men nu jobbar han med bingolotto och reklamer.

Det sista exemplet är Bert Karlsson. Bert var en före detta programledare och politiker.

Hejdå bloggen tack för att ni ha läst. Nästa gång så ska vi snacka om typiska ortsnamn. 

Kändisar i Skåne

Idag har vi tittat upp vilka kändisar som pratar skånska och den första som man kommer på är ju Zlatan Ibrahimovic och han är nog förmodligen den kändaste svensken inom sport genom tiderna. Zlatan har spelat i stor klubbar som, Juventus, Barcelona, Inter, Milan och Paris saint germain. Zlatan har enligt våran grupp haft sin mest lyckade tid inom den franska klubben PSG.
Hasse Andersson är klassik svenska sångare som bara sprider glädje. Hasse sjunger mest klassisk svensk musik med dragspel och hoppande danser. Hans senaste låt heter "guld och gröna skogar" som han även hade med och tävlade i melodifestivalen och för att ha en sådan svenska klassisk låt med i melodifestivalen så kom han ganska bra till.
Måns Zelmerlöw är en väldigt känd svensk sångare som har deltagit i melodifestivalen ett flertal gånger och senaste gången som han deltog vilket var år 2015 så gick han vidare till Eurovision där han tog hem guldet med låten "Heroes". Måns sjunger pop vilket han har gjort i den största delen av sin karriär.
Johan Glans är en skånsk kändis som jobbar som komiker och skådespelare. Joahn är väldigt känd för att han deltar i det svenska komedi programmet "Parlamentet". Johan är född i Esklöv som ligger i skåne, Johan är 41år och är därför född år 1974.
Henrik Larsson är en föredetta fotbollslegend som har spelat och vunnit titlar med klubbar som: Barcelona,Celtc och Manchester United. Henrik har vunnit individuella titlar som guldskon och Guldbollen som bästa svenska fotbollspelare. Henrik är nu tränare för Helsingborgs IF.
Fredrik Ljungberg är en annan skånsk fotbollskändis, Fredrik är född i Vittsjö och är 38 år.Fredrik har spelat för klubbar som Arsenal, Celtic, West ham och Seattle Sounders. Fredrik var väldigt bra inom fotbollen när han var aktiv men på senaste tiden har han mest varit modell för olika företag.
 Här är en video när Zlatan blir intervjuvad och säger några sköna kommenterer.
https://www.youtube.com/watch?v=Em4mXQYgBt8
Skrivet av Max,Robin,Hamza och Dalia

Göteborgska särdrag

Vanligt i göteborgskan är att betoningen går upp i slutet av ordet. Dialekten låter därför mycket gladare och trevligare.
Det är vanligt att använda markerade "d", "r". "u" och "i", men alla markerar inte de lika mycket i orden.
Om det förekommer flera R i ordet utalas det första med tungroten och det andra med tungspetsen.
Ofta försvinner även konsonanter i ord, som t.ex. tillbaka som blir tebaka.
I göteborgskan används inte heller tjocka "l" eller runda vokaler som "u" och "ö". Y och i används inte så ofta, utan blir istället utbytta mot e och ö. T.ex. fisk blir fesk och nyckel blir nöckel.

Det finns fler särdrag men vissa används inte i Göteborg, utan istället i andra delar där götamål talas.


/MASK

Kännetecknande ord och begrepp


Hej! 

Idag var alla medlemmar i gruppen här, även Aya som förra gången var ledig på grund av en muslimsk högtid, vi fick också in en till medlem i gruppen som heter Mariam, förra veckan var Mariam nämligen också ledig på grund av samma anledning som Aya men som tur var kunde Matilda och Emma förklara vad uppgiften var och hur det ligger till med vårt arbete!

Idag hade vi tänkt diskutera om kännetecknande ord och begrepp inom den skånska dialekten, vi valde att diskutera om denna punkt först och främst för att själva få en uppfattning om hur dom pratar och böjer orden jämfört med hur vi gör det här i Uppsala och sedan själva få lära oss lite mer om deras dialekt.
 
Här är några få ord som vi hittade, som människorna i Skåne använder:
  • Skidhus: skidhus använder de i Skåne istället för ordet toalett. Så istället för att säga "Jag ska till toaletten." så säger de:"jag ska till skidhuset." 
  • Sidda: Sidda är ett skånskt ord som betyder "sitta" och "sidda" kan man använda i en mening som denna: "Haur du ingenstans å sidda så kom hid å stå."
  • Glojarn: ett skånskt ord som har betydelsen "glasögon".
  • Hoe: ett ord som betyder huvud.
  • Hunnajävel: ett ord som betyder "byracka".
  • Pantåller: är ett skånskt ord som har betydelsen "potatis".
Det här var vårt blogginlägg om kännetecknande ord och begrepp.
Vi ses i andra inlägget!! / Aya, Matilda, Emmah och Mariam.
 
 
 

söndag 4 oktober 2015

Göteborska uttryck


Hej! Idag har vi kollat upp en massa göteborgska uttryck. För att visa hur man pratar i Göteborg så har vi länkat ett videoklipp med personer som pratar extrem göteborgska. 
Här är en lista med en hel del uttryck och ord som är typiskt för göteborgska. 
Abrovinsch
Provisoriska lösningar.
Baitans
Jättestor eller rejäl grejor.
Bamba
Skolmatsal. Förkortning av "barnbespisning".
Bröta
Föra oväsen eller stöka runt. Bröt = buller och brötigt = bullrigt.
Bäsa på
Dra på i full fart / att ge järnet. Full bäs = Full fart.
Bördig
Schyst / snäll. Stavas med "r" men r:et uttalas inte utan istället uttalas d:et mjukt.
Döna
Föra oväsen / dundra / dåna. Men även som "Döna iväg" = sticka iväg  eller fullt ös!
Exter
Dumheter / ovanor. T.ex. "Han har såna exter!" = "Han har sådana dumheter för sig!"
Fippla
Pilla / peta / knåpa. Oftast i meningen att göra något onödigt krångligt och långsamt. Närbesläktat med feppla.
Feppla
Fumla. I formen feppligt kan det också betyda krångligt / komplicerat.
Flö
Flytta, stick iväg. T.ex. "Flö på dig!" = "Flytta på dig!".
 Flöte
Person som är riktigt dum i huvudet och jobbig. Kommer troligen från rikssvenskans "bakom flötet". Kan ev. även tolkas som om att personen är tom i huvudet vilket gör att han/hon flyter bra...
T.ex. "Han e ett redigt flöte." = "Han är helt dum i huvudet."
Go
Knäpp. T.ex. "E du go eller?" = "Är du knäpp eller?" och "E du go i hövvet eller?". Sedan finns det förstås "Goa gubbar" vilket konstigt nog betyder "Mysiga gubbar/kärringar".
Gör, göra 
Gött mos!
Förstärkningsord. T.ex. "Gör gott" eller "Göra gott" = "Väldigt gott". Notera att g:et uttalas som "g", inte som "j". Kanon bra!
Göra, gira, gura, sylta
Att gnugga snö i någons ansikte (mula). I västra Göteborg används mest Göra och Sylta, på Hisingen används mest Gira och i Kallebäck och Redbergslid används mest Gura. Notera att g:et uttalas som "g", inte som "j".
Himla
Förstärkningsord. T.ex. "Himla käckt!" = "Väldigt praktiskt!" Tack vare Kurt Olsson (Lasse Brandeby) har ordet nu blivit en del av rikssvenskan.
Hånka, hänka
Det militärer kallar att tolka. T.ex. att åka cykel med bogsering efter en moped.
Kinne
Biograf, kinematograf, kinotek. Används numera mest i Västergötland, runt Borås.
Kirra
Ordna, fixa, klara av. Ordet utlånat till 08:orna.
Knö
Trängas eller knuffas. T.ex. "Knö inte!" men även som "Knö på dig!" = "Flytta på dig".
Käckt
Rikssvenska och göteborgska: Käck person = Pigg, frimodig, trevlig person.
Göteborska: Käckt = Praktiskt, fiffigt, bra. T.ex. "Himla käckt!" = "Väldigt praktiskt!" eller"Vilken käck pryl!" = "Vilken fiffig pryl!".
E´La
Väl. T.ex. "Det kan du la göra?"
Läska
Fresta, locka, reta aptiten. På rikssvenska verkar läskande betyda uppfriskande medan på Göteborgska betyder det frestande. T.ex. "Det är läskande att stjäla diamanten som ligger framme."
Möla
Vräka i sig mat. T.ex. "Det var så gott så jag bara möla!"
Mösa
Masa. Arbeta eller gå långsamt. T.ex. "Mösa inte!" = "Skynda dig!"
Måckligt
Avundsvärt/lycklig. T.ex. "Han var måcklig som fick den största glassen!"
Natta
Dåligt, värdelöst, hopplöst. T.ex. "Det var rena natta." = "Det var hopplöst." Kommer nog från det rikssvenska uttrycket "nattsvart".
Paff
Används: "Cykeln är paff." = "Cykeln har punktering." En göteborgare blir aldrig paff, han blirhäpen.
Parra
Väldig fart. T.ex. "Han hade en himla parra." = "Han hade en väldig fart.".
Rundstycke
Litet, runt, vitt bröd. I Stockholm kallas det för fralla.
Skit
Förstärkningsord. T.ex. "Skit gott" = "Väldigt gott". Orsakar ofta en del misssförstånd när vi göteborgare är ute och reser.
Skångra
Skaka och föra oväsen på en gång. T.ex. de gamla spårvagnarna skångrade.
Smeka
Smörgås.
Svale
Trappuppgång (och förstuga). T.ex. står min cykel just nu i svalen.
Sveriges framsida och baksida
Sveriges framsida = västkusten.
Sveriges baksida = östkusten.
Tapp, bensintapp
Bensinstation, mack. Ordet är visserligen gammal rikssvenska men används fortfarande mycket ofta på Göteborgska.
Tetig
Någon eller något som är lite konstigt eller knäppt. T.ex. "Han var änna tetig." = "Han var allt lite konstig." Men även som "Åh, va tetigt." = "Åh, va jobbigt/irriterande."
Tjomme
Udda typ, kille, man. T.ex. "Jag träffade en tjomme på stan som försökte sälja grankottar."
Tjotta
Kasta. T.ex. "Tjotta iväg." = "Kasta iväg (långt).".
Tjottaheiti
Långtbort / långbortistan. Uttrycket "tjottaheiti" verkar vara MYCKET vanligare på Göteborgska än uttrycket "långtbortistan".
( Tjöta, tjôta, tjôtgubbe )
Negativa betydelser:
1: Tjöta / Tjôta = göteborgskt uttal av det rikssvenska ordet "tjata".
2: Tjöta = tjatig, jobbig människa. T.ex. "Han e en sån tjöta." = "Han är så jobbig."
Tyken
Uppkäftig / oförskämd.
Vissen
Trött och hängig. "Man blir änna rätt vissen när man är bakfull."
Åpen
Glupsk, girig. T.ex. "Åpa dig inte!" = "Ta inte allting, vi vill också ha!" Kan även gälla andra saker än mat.
Änna
Nästan, liksom. T.ex. "De e la änna konstigt?" = "Det är väl liksom konstigt?"


torsdag 1 oktober 2015

Kännetecknande ord och begrepp

Tjäna!
Idag har vi tänkt prata om olika begrepp och ord inom den göteborska dialekten.

Göteborgskan har många egna ord som bara används i de göteborgska trakterna. De vanligaste orden som är allmänt kända inom Göteborgskan och som du förmodligen hört någon gång är t.ex gôr-gôtt, bamba och käckt. Gôr-gôtt använder man när man tycker någonting är bra.  Bamba betyder matsal och käckt betyder fiffigt eller praktiskt.

Det finns även ord som ursprungligen kommer från göteborgskan men som idag används på många andra ställen i Sverige, två av dessa ord är skit och himla.



I nästa inlägg ska vi prata om göteborgskans särdrag! Ha det gôtt!

Skånsk dialekt av Robin, Max, Hamzah ,Dalya

Idag har vi kollat upp vart man mest hör av skånskan och vilka skillnader det finns mellan områdena.Där man pratar sydsvenska är i Halland, Blekinge och i Skåne. I de här områdena är det ju såklart mycket likt varandra hur man och självklart vilka ord man använder men en sak som inte många tänker på är vilka skillnader som finns.
En speciell sorts av sydsvensk dialekt som är lika på många ställen är den som finns i Norra-östra Skåne, västra Blekinge, ett ställe som heter Markaryd och Hallaryd. I de här områdena har den ända skillnaden blivit att det Skånska u:et som uttalas som i Danskan håller i de här områdena på att över till standardsvenskan.
I Norra-östra Skåne har det lite äldre bak-ljudet a gått över till au. I norra-östra Skåne har man även ändrat e-ljudet så att det finns flera olika sätt att säga det t. ex (ei) (ai) och (oi)
I Södra Skåne pratar man mest som i syd-Blekinge områdena bara att man har ändrat a-bakljudet till ett ea och det kan låta som en ganska liten skillnad i text språk men när man hör det själv så är det ganska stor skillnad.
I områden som Göinge och Albo har språket också ändrats då man i Albo uttalar a-ljudet som ett (teå) fast man i Göinge uttalar det som ett (ta) med ett danskt u i slutet av uttalet. Om jag skall beskriva skillnaderna enkelt så skulle jag säga att man i Göinge uttalar äpple som (aible) och i Albo som (eable) och då märker man att det är ganska mycket skillnad.
I Kristianstad och Åhus har man inte så mycket skillnader förutom att man har bytt ut så att man uttalar å:et som ett ö.
I Trelleborg så pratar man till skillnad från de andra sydsvenska talande städerna väldigt brett och tjock, det är ganska svårt att förklara med en text utan jag skulle helst ha velat beskriva "face to face" men jag hoppas att ni förstår.
De flesta Skåningarna anser att den dialekten som är mest tydlig och överdriven pratas i Lund där man pratar väldigt speciellt och det är många skåningar som försöker att undvika den dialekten.

Kännetecknande ord och begrepp

Här är några speciella ord och begrepp inom göteborgskan.

Bröta - Föra oväsen eller stöka runt.
Flö på dig - Flytta på dig!
Är du go eller? - Är du knäpp?
Svale - Trappuppgång.
Tjomme - Udda person, speciell.
Hej min lelle vase - Hej min lilla pojke.
Gör (g:et uttalas som g inte j) - Göra gott.
Tjotta iväg - Kasta iväg.
Tjottaheiti - Långt bort.
Gött - Gott, skönt, bra.
Tjöta - Tjata.
Poppers - Fotbollsskor.
Åpa dig inte - Ta inte allting.


Här är en länk till en video där dem säger exempel på göteborgska ord, så att man vet hur de uttalas.

https://www.youtube.com/watch?v=nz9uPTEZS5U

Vi tycker att det var lätt att hitta ord, för att det fanns väldigt många sidor med ord och begrepp i göteborgskan. Det svåra var väl att välja ut ord för att det fanns så många.

//MASK

Marcus, Asal, Sebastian, Karl.





Göteborgska dialektens särdrag

Tja tja! Bloggen Nadalu här vi ska snacka om göteborskans särdrag.
Göteborgarna lägger till ett ljust ljud efter varje mening. Här har vi en video där några tjejer snackar med Göteborgsk dialekt och nämner bra ord som folk använder mycket. och där hör man också den ljusa ljudet efter meningarna. Hallå hallå tack för att ni har läst våran blogg, ses i nästa inlägg! Hej då!


Kännetecknade ord och begrepp:

  • Allt är så "annvesare" här. Annorlunda.
  • Jag gick ut och sparkade "böll" med mina polare. Boll.
  • "Fölk" här omkring är så "tjötiga". Folk och tjatiga.
  • Vill du ha "döppebrö"? Kaffebröd.
  • Du gör mig "gla/glaer". Glad.
  • Det regnar "görmöe" nu och det är gör "trökit". Jättemycket och Tråkigt.
  • Hon och jag gick ut med "hunn". Hund.
  • Vi åt "pannekakor" med "krösemos". Pannkakor och lingonsylt.
  • Jag har rest runt hela "väLa". Världen. 
  • Den där bilen gick allt "jåggens" fort. Jävligt.
  • Den filmen var "gör" bra. Jätte. 
  • "Äru go ellä". Är du skön eller.
  • Västgötar säger inte "vad kostar det?" utan de säger "kostar det nåt?".
Alla de här orden och uttrycken använder man som västgöte när man befinner sig i Västergötland. När västgötar besöker andra som inte pratar västgötska så försöker många dölja sin dialekt och prata mer som rikssvenska.
Idag skrev vi om kännetecknade ord och uttryck för Västergötland och vi hade inga problem med att hitta ord och uttryck eftersom att vi hittade en sida om ord och uttryck.
Sida:  http://www.domboksforskning.se/gamlavastgotskaord.htm
Johans mamma kommer från Västgötland.

Av: Västgötskabloggen